Jiný by to vyhodil. V domě si nechal nábytek po prarodičích, využil i poklady z půdy

Jiný by to vyhodil. V domě si nechal nábytek po prarodičích, využil i poklady z půdy
Dům ve Vysokém Mýtě se dědí z generace na generaci. Začátkem 20. století si ho jako vážený měšťan a podnikatel s kávou nechal postavit pradědeček současného majitele.
Koupelna se sprchovým koutem je v kombinaci bílé a černé barvy.
"Musela jsem se popasovat s tím, jak do interiéru zakomponovat pytlíčky na kávu, s nimiž obchodoval pradědeček majitele," líčí architektka.
Design tvoří hlavně historický nábytek, včetně obrazů. Restaurátoři měli na starost zrenovovat starý gauč se stolkem, který prarodiče dostali jako svatební dar, lenošku, křeslo i sáňky z půdy.
Foto: Aktuálně.cz/Antonín Zerzán
Magdaléna Medková Magdaléna Medková
2. 5. 2024 10:16
Po babičce s dědou zdědil dům ve Vysokém Mýtě, a protože k němu cítil nostalgii z dětství, chtěl v něm při rekonstrukci zachovat co nejvíce původního, včetně vybavení. Majestátní rozlohu o velikosti sto metrů čtverečních měli architekti dát v první řadě technicky do pořádku - vyměnit rozvody a změnit některé dispozice - pak přišel na řadu interiér.

Vnuk původních majitelů domu ve Vysokém Mýtě k rekonstrukci oslovil studio Interien, které vyhovělo jeho přání nízkonákladové rekonstrukce s důrazem na udržitelnost a respekt k životnímu prostředí.

"Právě kvůli těmto hodnotám jsem se rozhodla hledat dodavatele v okolí, ale nebyla jsem schopna nalézt solidní a spolehlivé řemeslníky. Nakonec jsem na místo přivezla všechny své osvědčené dodavatele a nejméně ekologické na tomto projektu tedy bylo neustálé cestování mezi Prahou a Vysokým Mýtem," říká architektka Eliška Nekolová.

Interiér roku

Architekti přihlásili realizaci do soutěže Interiér roku, která každoročně vybírá to nejlepší z českého a slovenského designu. Všechny přihlášené projekty realizované v roce 2023 jsou k nahlédnutí na stránkách soutěže. Celkového vítěze vyhlásí mezinárodní porota na kongresu Living Forum v úterý 14. května v pražském Centru moderního umění DOX.

Dům z přelomu 19 a 20. století potřeboval některé základní úpravy, jako byla výměna rozvodů, rekonstrukce koupelny a záchodu, renovace parket nebo změna dispozic a stržení snížených stropů. "Zadání bylo pro dnešní dobu nestandardně zaměřené na zachování původního vybavení v co největším rozsahu. Při zevrubném průzkumu domu jsme s klientem objevili na půdě pár kousků nábytku po předcích, kterým jsme spolu s čalouníkem a restaurátory vdechli nový život," popisuje autorka cestu k výsledné podobě bytu.

Největší část investic spolklo restaurování starého nábytku, nové vybavení je v interiéru minimálně. Úkolem architektky bylo všechno sladit, aby byt působil jednotně a nový nábytek nepůsobil jak pěst na oko. 

Projděte si byt ve fotogalerii.

 

Právě se děje

Další zprávy