Veterináři nařídili stáhnout z trhu 80 kilo párků z družstva Agroinvest Bobrová, jsou v nich listerie

ČTK ČTK
7. 5. 2024 10:43
Veterináři nařídili stáhnout z trhu 80 kilo párků z družstva Agroinvest Bobrová, jsou v nich listerie

Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z trhu 80 kilogramů opékacích párků z družstva Agroinvest Bobrová kvůli obsahu listerií. Párky byly prodány v obchodech výrobce na Vysočině. Lidé by je neměli jíst, vrátit je mohou v místě nákupu. Podnik musí udělat v provozu mimořádnou sanitaci a předložit negativní výsledky vyšetření stěrů a vzorků. Až poté bude moci pokračovat ve výrobě, sdělil dnes mluvčí SVS Petr Vorlíček.

Celá šarže párků se už prodala, datum spotřeby mají 19. května. "Vyšetření ve Státním veterinárním ústavu v Jihlavě prokázalo přítomnost listerií ve vzorcích výrobku odebraných u výrobce v rámci dozorové činnosti veterinárními inspektory," uvedl mluvčí.

Bakterie Listeria monocytogenes mohou způsobit onemocnění listeriózu. Vyskytovat se mohou například v nevhodně ošetřených či skladovaných potravinách. Zdravý člověk se obvykle s nízkými dávkami listerií vypořádá bez problémů. Nebezpečí mohou představovat pro osoby s oslabenou imunitou, starší lidi, děti a těhotné ženy. Bakterie podle SVS spolehlivě likviduje dostatečná tepelná úprava potravin.

 

Právě se děje

Další zprávy